Dit rapport beschrijft de Nederlandse inzet in Sustainable Development Goals (SDG) vanuit alle sectoren in de maatschappij, inclusief de Rijksoverheid zelf.
Met de Vijfde Nederlandse SDG rapportage getiteld ”Nederland ontwikkelt duurzaam’ laten de meewerkende organisaties zien hoe er in alle sectoren van de maatschappij dagelijks gewerkt wordt aan het dichterbij halen van de 17 doelen. Het jaar 2020 waarin het vijfjarig bestaan van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) werd gevierd was ook het jaar waarin de wereld in een zware crisis terechtkwam die de noodzaak van deze mondiale agenda extra onderstreepte. Door de pandemie werden onderlinge afhankelijkheden blootgelegd en ongelijkheden vergroot. Zichtbaar werd welke landen, groepen en sectoren het meest kwetsbaar zijn voor schokken. Het rapport beschrijft de Nederlandse inzet en visie op het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen vanuit alle betrokken sectoren. Dat de SDGs vijf jaar bestaan was voor het kabinet reden om de balans op te maken met een evaluatie en bijstelling van de nationale SDG-uitvoering. Belangrijke aanbevelingen betreffen o.a. het opstellen van een nationale SDG-strategie met beleidsdoelen voor de Nederlandse context om richting te geven aan de inzet uit de maatschappij en de voortgang te versnellen. Het rapport geeft belangrijke inzichten in de trends op de langere termijn en de mogelijke impact van de coronacrisis op de SDG-voortgang. Het geeft ook relevante informatie over de thema’s waar het beleid van een volgend kabinet zich de komende jaren op zal gaan richten. Met nog negen jaar te gaan ligt het tempo nog te laag om alle SDGs in 2030 te bereiken. De Rijksoverheid kan daarom niet achterblijven als samenwerkingspartner en faciliterende kracht voor de verdere stappen die nodig zijn richting een duurzaam Nederland in 2030.
Het Nederlands bedrijfsleven wil in 2030 het verschil gemaakt hebben op de SDGs. Ondernemen voor brede welvaart staat centraal in de nieuwe koers van VNO-NCW en MKB-Nederland. De werkgeversorganisaties benadrukken dat ondernemers transparant moeten zijn over hun impact op de samenleving en actief moeten bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Bedrijven kunnen dit doen door de tien principes van het wereldwijde Global Compact netwerk te omarmen.